Toves Sida - Med lite av varje...

19 november 2008

Fildelning....

Nu skall jag ge mig ut i hetluften….

OBS! Detta är viktigt att veta; jag är totalt oinsatt ämnet, jag har inga ”intressen i branschen” och jag bor inte i Sverige (oväsentligt, eller !? - CD-skivor är dyra oavsett vart du bor i världen) men jag är gillar musik och har åxå rätt att tycka till!

Vart har vanligt bondförnuft tagit vägen?

Vad kostar en CD i dagens Sverige? 159 kr? Låt oss säga det. I det priset ingår (utgår jag ifrån) artistens ”inkomst”, produktionskostnad, transportkostnad, moms och gud vet vad för mer kostnader (och konstigt nog lever alla bra på sin inkomst....) . Logiskt sett så bör ju en CD-skiva som säljs via nätet endast kosta artistens inkomst och någon sorts av ”produktionskostnad”, dvs minus X %. Om man då som privatperson vill ladda ned 1 låt så bör ju kostnaden bli (Ex. CD-skiva med 12 låtar a 159 kr minus 30 %, vilket säkert är för lite, delat på 12 = ) 9,50 kr/låt. Men jag tycker det är för dyrt! (tänk på författare som bl a säljer pocketböcker á 49 kr - räkna ut vad ord/sida kostar.... är deras "verk" inte lika mycket värt?... vad är skillnaden på en författare å en låtskrivare) Är jag helt galen?? Kan ju lika gärna köpa skivan, göra 10 kopior till mina kompisar á 50 kr och tjäna en ”peng” å sedan ställa den i mitt tjusiga CD-ställ från IKEA…
Det jag vill få sagt är att om priset/låt vore realistiskt så skulle nog folk nog köpa låtar legalt, i alla fall i större utsträckning. I dagens läge så får (i stort sett) alla produkter på marknaden mer eller mindre marknadsanpassa sig (OK att tavlor och konstverk är en annan femma… se nedan) varför då inte musikvärlden? Är det inte bättre att ”förlora” 30 miljoner än 60 miljoner????

I Spanien kostar det billigaste alternivet på nätet 0,99€/låt. Ladda ner på mobilen via Vodafone kostar 1,50€/låt. Alldeles för dyrt tycker jag!

Tacksam för konstruktiva kommentarer!

Note: Ang konstverk - Miquel Barceló, "Mallorkinsk" konstnär, just nu akuell för sitt "Sixtinska kapell" i NATOs högkvarter i Genéve till en kostnad av 20 miljoner euros. Nu är det fullt krig i den spanska "Riksdagen" angående 500.000 € som tydligen den spanska regeringen "satt till förfogande" för detta konstverk när dessa pengar var avsedda för "sociala saker" i Spanien....

1 kommentar:

  1. Har väl kanske inget konstruktivt att säga, men jag håller med dig. Fullständigt!

    SvaraRadera

Lämna gärna en rad så gör Du mig så glad!!:D
Du kan också maila mig på tovessida@hotmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...